Akácméz: mire jó?

Méheink második nagy tömegű hordása a repce után kezdődik meg. Ekkor szinte harapni lehet a lefele csüngő akácvirágok illatát. A fehér virág pedig Magyarország büszkeségét, a Hungaricumnak számító akácmézet

Az akácméz színe kristálytiszta, a csaknem színtelentől egészen a sárgásig változik, évjárattól és pörgetéstől függően. A legtöbb méznél édesebb, ételek és italok ízesítésére tökéletes. A világon a 3 legkevésbé kristályosodó mézek egyike, magas gyümölcscukor tartalma miatt évekig is folyékony marad.

Kimagasló fertőtlenítő hatása miatt felső légúti megbetegedések és köhögés ellen ajánlott, emellett csont- és immunrendszererősítő hatása is jelentős. A gyümölcscukornak köszönhetően májregeneráló hatású, sportolóknál izomlazító képessége miatt fogyasztott, kalciumtartalma pedig a csonterősödést segíti.

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a...

Hasonló bejegyzések

Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3 db tojásMázKözepes méretű tojás fehérje200 g porcukor1 csipet só2-3 csepp citromlé Elkészítés A lisztet, a...

read more
Házi méhek

Házi méhek

A háziméh vagy nyugati mézelő méh (Apis mellifera), a köznyelvben gyakran egyszerűen csak méh, méhésznyelven bogár is, a mézet termelő méhfajok egyike. Háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt...

read more