A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő, aztán újra bepuhul 1-2nap után. Nagyon fontos, hogy néhány nappal a tervezett fogyasztás előtt kell elkészíteni, mert egyrészt kell egy éjszakát a hűtőben pihennie nyújtás előtt és a puhulási időt is meg kell neki hagyni.
Hozzávalók:
- 50dkg finomliszt
- 15dkg porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- Egy kis gyömbér (ízlés szerint)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál só
- 12dkg zsír vagy margarin (szobahőmérsékleten megpuhult)
- 1 tojás
- 25 dkg langyos akácméz
Elkészítés: A lisztet, cukrot és fűszereket összekeverjük egy nagy tálba, majd a megpuhult puha margarint belemorzsoljuk a keverékbe és összedolgozzuk. Hozzáadjuk egyben az 1 tojást és utána a mikróban megmelegített mézet is. Összegyúrjuk a tésztát (ez lehet, hogy kicsit lassan fog menni) és ha kész, betesszük a hűtőbe néhány órára, de leginkább egy éjszakára hűlni. Nyújtás előtt egy órával kivesszük, hogy megpuhuljun, vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk és előmelegített sütőben 170 fokon.