Méz vagy cukor?
A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan bizonytalanok ebben a kérdésben: vajon melyik jobb választás, a méz vagy a cukor?
A kérdés megválaszolásához több szempontot is figyelembe kell vennünk, ugyanis a dolog nem fekete vagy fehér. A méznek és a cukornak is megvannak az előnyei és a hátrányai, ráadásul mindenkinek mások a prioritásai. Érdemes azért összehasonlítani a két édes anyag tulajdonságait, hogy tudatos döntést tudjunk hozni a fogyasztásukat illetően.

A cukor maga az ördög?
Nem árt leszögezni: a méz is tartalmaz cukrot, és igen, mindkettő hizlal. Az nyilvánvaló, hogy nem célszerű nagykanállal enni egyiket sem, kell valamiféle mértéket tartani, hiszen elhízás lehet a vége. Édesíteni azonban sok mindent szoktunk, számos ételt, italt úgy szeretünk, és ha nem vagyunk éppenséggel az édesítő tabletták, egyéb alternatív megoldások hívei, akkor a méz és a cukor marad a legjobb opció.
Bár a méz tűnik hizlalóbbnak, nincs így: sűrűbb, mint a cukor, ezért kevesebb is elég belőle, így összességében kevesebb vagy ugyanannyi kalóriát vihetünk vele a szervezetünkbe, hiába magas a kalóriatartalma. A méz emellett ad még egy kis pluszt is az ételekhez, italokhoz: a tea is sokkal finomabb mézzel, mint cukorral! Amellett tehát, hogy mindkettő hizlal, mértékkel nyugodtan lehet őket alkalmazni.
Milyen hatással vannak a vércukorszintre?
Mindkettő egyértelműen megemeli, de nem mindegy, hogy milyen gyorsan és mennyivel. Ezt az úgynevezett glikémiás index mutatja meg, amiben a méznek áll a zászló, és ez billentheti a méz felé a mérleget. Ugyanis a legtöbb mézfajtának 50-55 körüli a glikémiás indexe, de előfordulhat 40 alatti érték is. Eközben a kristálycukornál ez a szám 68. Ez azt jelenti, hogy a méz esetében lassabban alakul át a szénhidrát glükózzá, így az kevésbé fogja megdobni a vércukorszintet.
Figyelem! Ez nem jelenti azt, hogy cukorbetegeknek is biztonságos a méz fogyasztása! Számukra még így is túl magasra emeli a vércukorszintet. Egészséges szervezetben ugyanakkor a méz egyenletesebb vércukorszintet biztosít, mint a sima kristálycukor.
Gyakori probléma, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek hirtelen megdobják a vércukorszintet, amivel felpörgetnek, ez azonban ugyanilyen gyorsan le is esik, ami miatt hirtelen fáradtságot, valamint farkaséhséget tapasztalhatunk. Ha egyenletes a vércukorszint, akkor ezt nem fogjuk tapasztalni.
Vitaminok és ásványi anyagok: a méz bővelkedik bennük!
Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében a cukor meglehetősen leszerepel, azonban a méz számos értékes anyaggal büszkélkedhet: természetes antioxidánsokat, számos vitamint (pl. B- és C-vitaminok), valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, vas, cink stb.
A mézben 22 megtalálható abból a 24 tápanyagból, amire az emberi szervezetnek szüksége van az életben maradáshoz! Ez egyértelművé teszi, hogy jobb választás, mint a cukor, még akkor is, ha drágább, és magasabb a kalóriatartalma – mértékkel fogyasztva csak jót tehetünk magunknak, ha rendszeresen viszünk be mézet a szervezetünkbe.