Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Nem véletlen az idézőjel a címben: a méhészetekben a mézet ugyanúgy a méhek állítják elő, mint a természetben. Csupán arról van szó, hogy a méhész befolyásolja a körülményeket, amiknek következtében a méheknek könnyebb dolguk lesz a gyűjtögetés terén, valamint a méz összetételére is lehet hatni. Emellett persze a méheknek is igyekszik minél optimálisabb környezetet biztosítani, gondoskodik róluk egész évben.

A méhész és a méhek kapcsolatára úgy gondolhatunk, mint egy kölcsönös együttműködésre, ami mindkét fél számára előnyökkel jár. A méhek számára a méhész biztosítja a zárt, biztonságos kaptárt, ahol gyűjthetik a mézet, és ahol telelhetnek, emellett olyan helyre viszi őket, ahol sok a virág. Télen gondoskodik róla, hogy legyen elég táplálékuk, eteti őket. Cserébe a méhek szorgosan gyártják a mézet, jóval többet a saját szükségletüknél – tulajdonképpen a többlet az, amit a méhész begyűjt.

Milyen feladatai vannak a méhésznek?

http://apissima-meheszet.hu/rolunk/

Az első, és talán a legfontosabb, hogy megfelelő helyet találjon a kaptáraknak, és ezeket időben foglalja le. Ez a helykeresés, foglalás általában a téli hónapok feladata, amikor nincs szezon, a méhek passzívak, pihennek. A hideg időszakban érdemes többször rájuk nézni, hogy minden rendben legyen, ellenőrizni, hogy elég méz áll-e a rendelkezésükre, szükség esetén etetni kell őket.

Tavasszal a méhek elkezdenek rajzani, dolgozni. Ilyenkor még célszerű etetni őket egy ideig, és kaptárt biztosítani arra az esetre, ha a kirajzó méhek új helyet keresnének.

A nyár talán a legnyugodtabb időszak, ugyanis ilyenkor a kis rovarok folyamatosan gyűjtögetik a nektárt, a munkára koncentrálnak. Így az etetésüket is abbahagyhatjuk, mert megoldják maguk. Elég csupán néhány hetente ellenőrizni őket, hogy ha valami probléma adódik, minél előbb meg tudjuk oldani.

Időről időre át kell vizsgálni a méhcsaládokat, jellemzően tavasszal és ősszel – utóbbi kötelező is. Ezek az átvizsgálások gyakorlatilag állapotfelmérések, illetve ilyenkor kell gondoskodni a létszám szaporításáról (fiasításról) is. Ha az valamiért nem megy magától, ösztönözni kell rá a királynőt, ha így sem, le kell cserélni – erre mind megvannak a bevált módszerek.

Ügyelni kell továbbá a kártevőkre, de úgy kell tőlük megszabadulni, hogy az irtószerek maradványai véletlenül se kerülhessenek a mézbe.

A méz betakarítása

A mézet akkor kell betakarítani, ha megtelik a mézkamra, de előbb ellenőrizni kell, hogy a méz érett-e már. Ha nem az, túl híg, túl vizes, kevés benne az enzim, ráadásul hamar megsavanyodik. Ha túl sokáig várunk, túl ragacsos lesz – az időzítés tehát nagyon fontos.  

A mézet sejtnyitással távolítják el, melynek során eltávolítják a sejteket fedő viaszréteget, és változó eljárásokkal (ma már leginkább kipörgetéssel) kivonják belőlük a mézet. Fontos, hogy a sejtek ne sérüljenek, ellenkező esetben ezek újraépítésével lesznek a méhek elfoglalva méztermelés helyett.

A méz betakarítása egy évben többször is történhet. Függ ez attól is, hogy milyen mézről van szó, hiszen az egyes növények virágzása nem ugyanakkor történik. Jellemzően május és augusztus között lehet betakarítani. Szeptemberben már hagyni kell a rovarokat felkészülni a télre, ilyenkor nem tanácsos zargatni őket.

Ezután kezdődik elölről az egész folyamat: segíteni kell a méheket az áttelelésben, illetve a tavaszi kirajzás során, hogy a következő évben is zavartalanul tudjanak szaporodni, termelni.

A méhészek feladata tehát korántsem annyi, hogy elveszik a mézet a méhektől. Egész évben figyelniük kell rájuk, segíteniük kell őket, ellenkező esetben a méztermelés is vissza fog esni. A méh és az ember így kölcsönösen segíti egymást.

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így...

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra...

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása...

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a...

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen...

Hasonló bejegyzések

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így a csirkét is különlegessé teszi, illetve ha a salátát is feldobjuk citrusokkal akkor kellemes frissességet nyerhetünk...

bővebben

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő,...

bővebben

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát,...

bővebben

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a mindennapi életünkben, a mezőgazdaságban és a természetben is. Méhek porozzák be növényeink, gyümölcseink, zöldségeink nagy...

bővebben

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan...

bővebben

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz? Hallottál már a botulizmus nevű betegségről? Aki igen, általában az is csak annyit tud róla, hogy a méz fogyasztásával függ össze. Sajnos emiatt sokan félnek a méztől, pedig nem kellene. Ez a betegség nagyon ritka, emellett...

bővebben

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan. Mit is csinálnak a méhek? Miből áll egy méh élete? Mennyit kell gyűjtögetniük ahhoz, hogy egy üveg...

bővebben

5 dolog, amit nem tudtál a mézről

5 dolog, amit nem tudtál a mézről Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit...

bővebben
Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3 db tojásMázKözepes méretű tojás fehérje200 g porcukor1 csipet só2-3 csepp citromlé Elkészítés A lisztet, a...

bővebben