Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan. Mit is csinálnak a méhek? Miből áll egy méh élete? Mennyit kell gyűjtögetniük ahhoz, hogy egy üveg mézet kapjunk? És vajon ők „mit szólnak hozzá”, hogy az általuk készített mézet fogyasztjuk?

Komolyan veszik a feladatukat

A méhek életcéljuknak tekintik a méz készítését. Olyannyira, hogy a dolgozók élete nem is szól másról, mint a nektár begyűjtéséről. Egy dolgozó méh 30-45 napig él, míg a méhkirálynő akár 7-8 évig is életben lehet. A dolgozók életüket végigdolgozzák, gyakorlatilag folyamatos munkában vannak. Egy begyűjtő körút nagyjából 35 percig tart, ezalatt egy méh 50-100 virágot keres fel.

A begyűjtött nektárt a méh gyakorlatilag „lenyeli”, azaz előgyomrában összegyűjti, itt pedig összekeveredik garatmirigy-váladékával, ami enzimekben gazdag. Ezt az anyagot viszi vissza a kaptárba, és tölti be a viaszsejtekbe. Ilyenkor viszont még nagyon folyékony, a felesleges víz elpárolog belőle – ez lesz az ismert halmazállapotú méz.

A víz elpárolgásához a méhek nagymértékben hozzájárulnak azzal, hogy szárnyuk rezegtetésével légáramot biztosítanak. Egy izgatott méh másodpercenként több mint 11 ezer szárnycsapásra képes, ez tehát szintén komoly munka.

Amikor a méz már elég sűrű, lepecsételik és érlelik. A méz, ami így létrejön, teljesen steril. Az előállítható mennyiség ugyanakkor korlátozott, hiszen olyan körülmények is közbeszólhatnak, mint például az időjárás: ha elfagynak a virágok, a méhek sem tudnak nektárt gyűjteni, így méz is kevesebb lesz.

Mennyit is dolgoznak a méhek egyetlen liter mézért?

Mi ugyan megszoktuk, hogy bármikor hozzájuthatunk a mézhez a boltokban, a méhek ezért rengeteget dolgoznak. Egy 35 perces begyűjtő körút alatt egy méh 70 milligramm nektárt gyűjt össze. Ez azt jelenti, hogy mintegy 2 millió virágot kell a méheknek meglátogatniuk ahhoz, hogy egyetlen liter mézet állítsanak elő!

Egyszerre kis mennyiségű nektárt tudnak ugyan magukhoz venni, de a folyamatos munkának, és persze a létszámuknak köszönhetően szép mennyiséget állítanak elő. A méhek a kaptár jellegzetes illata alapján találnak vissza: mindegyiknek más illata van, amit kifinomult szaglásuknak köszönhetően el tudnak különíteni a többitől, és könnyedén megtalálják.

Mitől függ, hogy milyen lesz a méz?

A méz jellegzetes, édes ízét a gyümölcscukor adja, a zamatát pedig az illóolajparányoktól kapja, amik a különböző nektárokból származnak. A méz fajtája is befolyásolja annak színét, de az idő múlásával is egyre sötétebb lesz – habár nem romlik meg. Az is elmondható, hogy minél sötétebb a méz, annál több ásványi anyag van benne, de, ahogy az előbb említettük, azért ezt sok egyéb dolog is befolyásolja.

Egy mézből akkor lesz fajtaméz, ha legalább 45 százalékban tartalmazza egy növény pollenjeit. Ezt a méhészek úgy érik el, hogy olyan területre viszik a méheket, ahol az adott növények vannak túlsúlyban. Természetesen ez is nagymértékben befolyásolja, hogy milyen ízű lesz a méz.

Maguknak gyűjtik, de nekünk is jut belőle

Tudni kell, hogy a méz készítése a méheknek nem „hobbi”: a téli időszakra való tápláléknak szánják, azaz saját maguknak gyűjtenek ellátmányt. Mi ennek egy részét vesszük el tőlük. A méhek a saját szükségletük sokszorosát is képesek előállítani, a méhésznek pedig figyelnie kell arra, hogy a méheknek maradjon annyi mézük, amivel egy keményebb telet is túlélnek.

A méhek és a méhészek kapcsolata kölcsönösségen alapul – a méhek szolgáltatják a mézet, a méhészek pedig biztosítják a bőséges virágmennyiséget, amikből nektárt szerezhetnek, így mindenki jól jár.

Nézd meg a mi mézeinket!

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így...

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra...

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása...

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a...

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen...

Hasonló bejegyzések

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így a csirkét is különlegessé teszi, illetve ha a salátát is feldobjuk citrusokkal akkor kellemes frissességet nyerhetünk...

read more

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő,...

read more

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát,...

read more

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a mindennapi életünkben, a mezőgazdaságban és a természetben is. Méhek porozzák be növényeink, gyümölcseink, zöldségeink nagy...

read more

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan...

read more

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés Nem véletlen az idézőjel a címben: a méhészetekben a mézet ugyanúgy a méhek állítják elő, mint a természetben. Csupán arról van szó, hogy a méhész befolyásolja a körülményeket, amiknek következtében a méheknek könnyebb...

read more

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz? Hallottál már a botulizmus nevű betegségről? Aki igen, általában az is csak annyit tud róla, hogy a méz fogyasztásával függ össze. Sajnos emiatt sokan félnek a méztől, pedig nem kellene. Ez a betegség nagyon ritka, emellett...

read more

5 dolog, amit nem tudtál a mézről

5 dolog, amit nem tudtál a mézről Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit...

read more
Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3 db tojásMázKözepes méretű tojás fehérje200 g porcukor1 csipet só2-3 csepp citromlé Elkészítés A lisztet, a...

read more