Házi méhek

háziméh vagy nyugati mézelő méh (Apis mellifera), a köznyelvben gyakran egyszerűen csak méh, méhésznyelven bogár is, a mézet termelő méhfajok egyike. Háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt kezdődött, és a selyemlepke mellett voltaképpen az egyetlen korán háziasított rovarfaj.

méhészet ma is sok ember megélhetését biztosítja hazánkban és világszerte. A méhészetben főként mézet, de ezen kívül virágport esetleg propolisztméhviasztméhpempőtméhmérget és tenyészállatokat is termelnek a méhészek. Megporzó tevékenysége miatt az egyik legfontosabb haszonállattá vált. Mindezidáig 28 alfaját ismerték el;[1] ezeket méhfajtáknak is nevezik. Az európai fajták az utolsó jégkorszak óta alakultak ki, miután a háziméh újra benépesítette a kontinenst. A fekete európai méh Európa északi területeiről Németországban, Svájcban és Ausztriában is elterjedt. Közép-Európa keleti részén, így a Kárpát-medencében a krajnai fajta a leggyakoribb. Az olasz fajtát az olasz területeken kívül is sok helyen elterjesztették, így Ausztráliába is betelepítették.

Több más méhfajtához hasonlóan a háziméh is államalkotó repülő rovar. Ázsiában a nem más tagjai is élnek, például a keleti mézelő, más néven indiai méh, a varroa atka eredeti gazdaállata.

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így...

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra...

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása...

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a...

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen...

Hasonló bejegyzések

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így a csirkét is különlegessé teszi, illetve ha a salátát is feldobjuk citrusokkal akkor kellemes frissességet nyerhetünk...

bővebben

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő,...

bővebben

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát,...

bővebben

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a mindennapi életünkben, a mezőgazdaságban és a természetben is. Méhek porozzák be növényeink, gyümölcseink, zöldségeink nagy...

bővebben

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan...

bővebben

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés Nem véletlen az idézőjel a címben: a méhészetekben a mézet ugyanúgy a méhek állítják elő, mint a természetben. Csupán arról van szó, hogy a méhész befolyásolja a körülményeket, amiknek következtében a méheknek könnyebb...

bővebben

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz? Hallottál már a botulizmus nevű betegségről? Aki igen, általában az is csak annyit tud róla, hogy a méz fogyasztásával függ össze. Sajnos emiatt sokan félnek a méztől, pedig nem kellene. Ez a betegség nagyon ritka, emellett...

bővebben

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan. Mit is csinálnak a méhek? Miből áll egy méh élete? Mennyit kell gyűjtögetniük ahhoz, hogy egy üveg...

bővebben

5 dolog, amit nem tudtál a mézről

5 dolog, amit nem tudtál a mézről Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit...

bővebben