Csípjük a méheket

Csípjük a méheket

Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a mindennapi életünkben, a mezőgazdaságban és a természetben is. Méhek porozzák be növényeink, gyümölcseink, zöldségeink nagy részét. Sok növény nem képes önálló magképzésre beporzás nélkül (lucerna), olyanok is akadnak, amelyek képesek, viszont  jobb minőségű lesz a termésük méhek segítségével (napraforgó).

Számos népszerű gyümölcs, például az eper, kivi és sárgadinnye mennyisége is növekedhet beporzás által.  A beporzott növények, virágok számos más élőlény- köztük madarak és egyéb rovarok – fontos táplálék forrása lehet.

Kedvenc gyümölcseink mellett a csokoládé és a kávé termelésben is nagy szerepe van a beporzásnak. Méhek nélkül ez csak nagyon nagy erőfeszítések által valósulhatna meg. Nagy kedvencünk, ez a természetes édesítőszer, a méz is nekik köszönhető, amit méhészetünkben több különleges ízben is forgalmazunk.

A világon számos szervezet, köztük a Green Peace is próbálja felhívni a figyelmet a méhek védelmére. Egyik lezárult kampányuk, a Csípem a méheket program segítségével számos helyre kerültek méhmenedékek, amelyek biztonságos körülményeket biztosítanak számukra. Mézek jótékony hatásairól a tudástár aloldalon találtok több információt. Aktuális kínálatunkat, mézeink árait az Mézeink menüpont alatt találhatjátok.

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így...

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra...

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása...

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen...

Hasonló bejegyzések

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így a csirkét is különlegessé teszi, illetve ha a salátát is feldobjuk citrusokkal akkor kellemes frissességet nyerhetünk...

read more

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő,...

read more

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát,...

read more

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan...

read more

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés Nem véletlen az idézőjel a címben: a méhészetekben a mézet ugyanúgy a méhek állítják elő, mint a természetben. Csupán arról van szó, hogy a méhész befolyásolja a körülményeket, amiknek következtében a méheknek könnyebb...

read more

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz? Hallottál már a botulizmus nevű betegségről? Aki igen, általában az is csak annyit tud róla, hogy a méz fogyasztásával függ össze. Sajnos emiatt sokan félnek a méztől, pedig nem kellene. Ez a betegség nagyon ritka, emellett...

read more

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan. Mit is csinálnak a méhek? Miből áll egy méh élete? Mennyit kell gyűjtögetniük ahhoz, hogy egy üveg...

read more

5 dolog, amit nem tudtál a mézről

5 dolog, amit nem tudtál a mézről Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit...

read more
Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3 db tojásMázKözepes méretű tojás fehérje200 g porcukor1 csipet só2-3 csepp citromlé Elkészítés A lisztet, a...

read more