Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Hallottál már a botulizmus nevű betegségről? Aki igen, általában az is csak annyit tud róla, hogy a méz fogyasztásával függ össze. Sajnos emiatt sokan félnek a méztől, pedig nem kellene. Ez a betegség nagyon ritka, emellett nem is jön létre olyan könnyen, ugyanis a gondot okozó baktériumok viszonylag könnyen elpusztulnak. Sőt, számos más élelmiszer fogyasztásával még könnyebben elkaphatjuk a betegséget, csak valamiért a mézzel párosítja a köztudat.

Mi is az a botulizmus?

A botulizmust a clostridium botulinum nevű baktérium által termelt toxin okozza, ami különböző ételeken keresztül kerülhet be a szervezetünkbe. Maga a baktérium az emberi szervezetben nem szaporodik, ezért ez inkább egyfajta mérgezés, mint bakteriális fertőzés. A botulizmus bénulásokat idézhet elő a szervezetben azáltal, hogy ideg-izom kapcsolódási pontoknál akadályozza az ingerület átvitelét. Ez elég ijesztően hangzik, és valójában az is, mert ha sok toxin kerül a szervezetbe, gyorsan romolhat a beteg állapota, szélsőséges esetben akár halálos is lehet.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy nem maga a baktérium kerül a szervezetbe, hanem a spóra, ami eljut a bélrendszerbe, ott pedig már tud szaporodni. A bélből felszívódik, innentől kezdve pedig bárhová eljuthat a testben. Ez a forma leginkább gyerekeknél jellemző, és különböző bénulásos tünetekkel jár.

És mindezért a méz okolható?

Ez az érdekes a történetben: nem. Vagy legalábbis nem kizárólag. Valóban előfordulhat, hogy méz miatt botulizmus alakuljon ki, de az iparilag sterilizált méznél például ez nem lehetséges. Van ugyanakkor egy csomó más étel is, ami fertőzhet, ráadásul lényegesen nagyobb eséllyel, már csak a gyakoribb fogyasztás miatt is. Ezekről mégsem beszélnek annyit, mint a mézről.

Ami viszont valóban veszélyes, az a babák mézfogyasztása: nekik még nem annyira fejlettek a védekező mechanizmusaik, hogy hatékonyan kiiktassák a spórákat. 1 éves kor alatt ezért nyers mézet adni tilos – de főtt vagy sült ételben van méz, azzal nincs semmi gond.

Hol találkozhatunk még botulizmussal?

  • nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsokon
  • mosatlan zöldségeken (vagyis inkább azok levelén)
  • iszapban
  • halak bélrendszerében
  • a talajban.

A botulizmust tehát gyakorlatilag a nyers hústól is elkaphatjuk, és ez nemcsak a tatárbifsztekre vonatkozik, hanem például a sonkára, kolbászra, szalonnára, amennyiben nem sütjük, főzzük meg. A füstölés ugyanis nem hőkezelési eljárás, így ezek nyersnek minősülnek.

Hogyan lehet kivédeni a botulizmust?

A leírtak meglehetősen ijesztőnek hangzanak, de azért nem kell örökre lemondani a húsokról, agyonsikálni a zöldségeket, és persze a mézet sem kell mellőzni a továbbiakban – nem is tanácsos egyébként, ugyanis rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A botulizmus elkerülésének legegyszerűbb módja, hogy nem eszünk semmit nyersen. A baktérium ugyanis nagyon könnyen elpusztul, már 80 Celsius fok fölött. Egy átlagos sütés ennek minimum a duplájáról indul.

Amennyiben ételek készítése során használunk mézet, de főzzük vagy sütjük a fogásokat, nem kell aggódni a botulizmus miatt. Nyugodtan ehetünk mézes-mustáros csirkét, mézeskalácsot, különböző süteményeket. Csakis „nyersen” tudjuk a baktérium által termelt toxint a szervezetünkbe vinni, de ennek a valós esélye minimális, ráadásul természetesen a szervezetünk is igyekszik kiiktatni a betolakodót, ha megjelenik.

A botulizmustól tehát nem kell rettegni, és főleg ne párosítsuk a mézzel, mert korántsem nagy az esély, hogy a méz miatt kapjuk el. Emiatt ne hagyjuk ki a mézes süteményeket!

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így...

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra...

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása...

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a...

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen...

Hasonló bejegyzések

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így a csirkét is különlegessé teszi, illetve ha a salátát is feldobjuk citrusokkal akkor kellemes frissességet nyerhetünk...

read more

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő,...

read more

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát,...

read more

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a mindennapi életünkben, a mezőgazdaságban és a természetben is. Méhek porozzák be növényeink, gyümölcseink, zöldségeink nagy...

read more

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan...

read more

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés Nem véletlen az idézőjel a címben: a méhészetekben a mézet ugyanúgy a méhek állítják elő, mint a természetben. Csupán arról van szó, hogy a méhész befolyásolja a körülményeket, amiknek következtében a méheknek könnyebb...

read more

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan. Mit is csinálnak a méhek? Miből áll egy méh élete? Mennyit kell gyűjtögetniük ahhoz, hogy egy üveg...

read more

5 dolog, amit nem tudtál a mézről

5 dolog, amit nem tudtál a mézről Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit...

read more
Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3 db tojásMázKözepes méretű tojás fehérje200 g porcukor1 csipet só2-3 csepp citromlé Elkészítés A lisztet, a...

read more