A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma

A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát, hogy számos kozmetikum és gyógynövényes krém összetételében szerepel hozzávalóként a méz. Sebgyógyításra, külső sérülések fertőtlenítésére, hámosítására kiválóan alkalmas, e tulajdonságának köszönheti például azt is, hogy több száz évvel ezelőtt, háborús sérülések kezelésére is rendszeresen alkalmazták a mézet. Emellett felsorolunk még olyan különböző eseteket, ahol segítségül hívhatod a mézet.

http://apissima-meheszet.hu/mezeink/

Gyógyítási praktikák

Könnyebb égési sérülések: Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben. Álmatlanság: Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Hiperaktivitás: Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörgeti a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés: Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatóan hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás: Egy szűk evőkanál mézet oldj fel egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!

Kimerültség: Az ókori görög sportolók is mézet fogyasztottak az állóképességük javítására versenyek előtt, és a regenerálódásra versenyzés után. Oldj fel egy rész mézet négy rész vízben, majd tartsd a hűtőben, és abból kortyolgass egy-egy kanálnyit.

Mélytisztító arcra: Keverj el egy rész mézet egy rész zabliszttel, és kend fel az arcodra. Hagyd hatni fél órát, majd mosd le. Pattanásos, aknés bőrrel csodát tesz.

Hajkondícionáló: Keverj el egy rész mézet egy rész olívaolajjal, dörzsöld be a hajba, majd csavard meleg törölközőbe, vagy egy már nem használt ingbe. Hagyd rajta legalább tíz percig, és öblítsd ki. Nagyon jót tesz a fejbőrnek is, fényes, rugalmas lesz tőle a hajad.

Torokfájás: Egy teáskanál mézet olvassz meg a szádban, majd csurgasd le a torkodon. Enyhíti a gyulladást.

Tartósítószer – Ha cukor helyett mézet használsz a süteményekben, tovább maradnak frissek. A recept folyadék tartalmát csökkentsd egyötödével, hogy a méz mennyiségét kompenzáld.

Babáknak: Egy éves kor felett keverd az ételébe, esetleg az italába: négy teáskanállal adj egy üveghez. Amikor jön a foga, bedörzsölheted az ínyét tiszta mézzel, ez nyugtatja és helyi érzéstelenítő hatása is van.

Csontritkulás: A kutatások szerint napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelőzi a csontritkulást. 50 felett mindenkinek hasznos lenne naponta mézet fogyasztania.

Migrén: Egy evőkanálnyi mézet oldj fel fél pohár meleg vízben. Apránként kortyolgasd el, amikor épp rád törne a migrén, és ha szükséges, ismételd meg 20 perccel később.

Szemgyulladás: Egy rész mézet oldj fel egy rész meleg vízben. Amikor kihűlt, ezzel borogasd a szemed.

Köhögés elleni szirup mézből: Alaposan keverj össze 15 dkg mézet, 5 dkg glicerint és két citrom levét. Tedd kisebb üvegekbe, zárd le, és használd szükség szerint.

Megfázás: bármelyik méz jó választás megfázás kezelésére, de az akácmézet tartják a leghatékonyabb segítségnek.

Torokfájás: a napraforgóméz kitisztítja a torkot, az akácméz és a repceméz a fertőtlenítő hatása révén segít a torokfájáson.

Immunerősítés: magas vitamintartalma miatt az akácméz, konzervált beltartalmi értékei miatt a repceméz, széleskörű hatóanyag-tartalma miatt pedig a vegyes virágméz is javasolt immunerősítésre.

Érzékeny gyomor: a repceméz a legjobb. Ha az valamiért nem kívánatos, akácmézzel is próbálkozhatunk, de napraforgómézet kifejezetten tilos érzékeny gyomorral fogyasztani.

Csontproblémák: egyértelműen az akácméz van a legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kalcium-tartalma miatt.

Vérszegénység: magas vastartalma miatt az akácméz és a repceméz a megfelelő választás.

Férfiproblémák (prosztata, vizelési nehézségek): a napraforgóméz támogatja leghatékonyabban az ilyen kezeléseket, a napraforgómaghoz hasonló beltartalmi értékek miatt.

Horzsolás, sebek: a jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas leginkább a horzsolt sebek külsőleges kezelésére (a mézzel beborított felületet nem kell bekötözni).

Méregtelenítés: kálium és kéntartalma miatt az akácmézet ajánljuk leginkább méregtelenítésre.

Antioxidáns-kúra: magas E-vitamin tartalma miatt a napraforgóméz a leginkább javasolt

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így...

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra...

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a...

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen...

Hasonló bejegyzések

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így a csirkét is különlegessé teszi, illetve ha a salátát is feldobjuk citrusokkal akkor kellemes frissességet nyerhetünk...

bővebben

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő,...

bővebben

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a mindennapi életünkben, a mezőgazdaságban és a természetben is. Méhek porozzák be növényeink, gyümölcseink, zöldségeink nagy...

bővebben

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan...

bővebben

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés Nem véletlen az idézőjel a címben: a méhészetekben a mézet ugyanúgy a méhek állítják elő, mint a természetben. Csupán arról van szó, hogy a méhész befolyásolja a körülményeket, amiknek következtében a méheknek könnyebb...

bővebben

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz? Hallottál már a botulizmus nevű betegségről? Aki igen, általában az is csak annyit tud róla, hogy a méz fogyasztásával függ össze. Sajnos emiatt sokan félnek a méztől, pedig nem kellene. Ez a betegség nagyon ritka, emellett...

bővebben

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan. Mit is csinálnak a méhek? Miből áll egy méh élete? Mennyit kell gyűjtögetniük ahhoz, hogy egy üveg...

bővebben

5 dolog, amit nem tudtál a mézről

5 dolog, amit nem tudtál a mézről Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit...

bővebben
Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3 db tojásMázKözepes méretű tojás fehérje200 g porcukor1 csipet só2-3 csepp citromlé Elkészítés A lisztet, a...

bővebben