A méz egészségügyi hatásai – többet tud a nátha enyhítésénél!

A méz egészségügyi hatásai – többet tud a nátha enyhítésénél!

Ha valaki náthával küzd, szinte az első tanács, amit hall, hogy igyon mézes teát. Sőt, egyen magában mézet, mert jót tesz a torkának, csillapítja az esetleges köhögést. Ennek okán a mézet úgy ismerjük legtöbben, mint a nátha ellenszerét, pedig ennél sokkal szélesebb körű egészségügyi hatásai vannak.

http://apissima-meheszet.hu/mezeink/akacmez/

Már évszázadokkal ezelőtt is felismerték ezt, ezért a méz sokáig gyógyszernek számított. Ami a felbukkanását illeti, az ősemberek is ismerték a mézet, 15 ezer éves barlangrajzokon is szerepel. Fontos szerepet játszott nemcsak ételként, gyógyító szerként, hanem szertartások eszközeként is. A római katonák például a csaták előtt fogyasztották, hogy erősebbek legyenek, a vikingek pedig hajóútjaikra vitték magukkal rendszeresen.

Évszázadokon, sőt, évezredeken át folyamatosan jelen volt az emberek életében, szinte minden kultúrában: egyiptomban, a görögöknél, a germánoknál, és a középkorban is fontos kereskedelmi cikk volt.

A méz fogyasztása tehát közel sem a modern ember sajátja, nagyon régóta tudja az emberiség, hogy folyékony kincsre bukkant.

De nézzük csak, miért is volt olyan népszerű a méz, milyen tulajdonságainak köszönheti, hogy mindig is ekkora becsben tartották az emberek!

  • Gyorsítja a sebek gyógyulását. A mézzel bekent sebek akár 3x is gyorsabban gyógyulhatnak. Ezt már i.e. 2500 évvel is tudták az emberek, ezért akkoriban a méz volt a sebgyógyítás legfőbb eszköze. EZ pedig nem csak egy tévhit volt, ugyanis antiszeptikus, baktériumölő hatása van az aranysárga, ragacsos folyadéknak, így meg lehetett előzni vele a különféle szövődmények, fertőzések kialakulását a sebek körül.
  • Tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést, valamint hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez is. Tekintve, hogy jelenleg Magyarországon a szív-és érrendszeri megbetegedések állnak a krónikus betegségek listájának első helyén, ez egyáltalán nem elhanyagolható hatás. Fogyasszunk több mézet, előzzük meg a kardiovaszkuláris problémák kialakulását!
  • Kisimítja az idegeket. Sok a stressz mostanában? Akkor érdemes lehet elszopogatni egy kanál mézet, ugyanis nyugtató hatással van az idegekre. Ez annak köszönhető, hogy serkenti a szerotonin nevű hormon termelését, ami nyugtató hatású. A stressz köztudottan rengeteg betegség melegágya lehet, ezért érdemes mindent megtenni a csökkentése érdekében.
  • Erősíti az immunrendszert. Az őszi/téli időszakban a vírusok és baktériumok miatt nagyon sokan igyekeznek feltölteni a szervezetük vitaminraktárait különböző készítmények segítségével. Nos, nem kell egy vagyont hagyni a patikában emiatt, elég csak fokozott mennyiségben fogyasztani a mézet, ugyanis van egy általános immunerősítő hatása, valamint hatékonyan pusztítja a baktériumokat, ezzel kivédve több betegséget is.
  • Legyőzi a fáradtságot. Ha fáradtak vagyunk, sokan automatikusan a kávéfőző felé vesszük az irányt, pedig a méz is nagyon hatékony a kimerültség ellen. Eredményesen veszi fel a harcot a fáradtság tüneteivel, élénkít, így a koncentrációt is javíthatja.

Nem mindegy, miből készült a méz

Érdekesség, hogy a különböző fajtamézek hatásai is némileg eltérhetnek. A gyógynövényekből készült mézek esetében ugyanis az adott gyógynövény pozitív hatásait is élvezhetjük a mézen keresztül. Érdemes lehet tehát a növények hatásait is megnézni, amikor eldöntjük, milyen mézet fogyasszunk!

A mézet előszeretettel fogyasztjuk forró itallal, például teával, de nem javasolt együtt főzni vele, így ugyanis elillanhatnak belőle a hatóanyagok. A fogyasztásának nem nagyon van felső korlátja, de a szakemberek szerint nem érdemes túlzásba vinni: különösen a gyógynövényes mézekből célszerű naponta 2 evőkanálnál megállni.

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így...

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra...

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása...

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a...

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen...

Hasonló bejegyzések

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így a csirkét is különlegessé teszi, illetve ha a salátát is feldobjuk citrusokkal akkor kellemes frissességet nyerhetünk...

bővebben

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő,...

bővebben

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát,...

bővebben

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a mindennapi életünkben, a mezőgazdaságban és a természetben is. Méhek porozzák be növényeink, gyümölcseink, zöldségeink nagy...

bővebben

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan...

bővebben

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés Nem véletlen az idézőjel a címben: a méhészetekben a mézet ugyanúgy a méhek állítják elő, mint a természetben. Csupán arról van szó, hogy a méhész befolyásolja a körülményeket, amiknek következtében a méheknek könnyebb...

bővebben

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz? Hallottál már a botulizmus nevű betegségről? Aki igen, általában az is csak annyit tud róla, hogy a méz fogyasztásával függ össze. Sajnos emiatt sokan félnek a méztől, pedig nem kellene. Ez a betegség nagyon ritka, emellett...

bővebben

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan. Mit is csinálnak a méhek? Miből áll egy méh élete? Mennyit kell gyűjtögetniük ahhoz, hogy egy üveg...

bővebben

5 dolog, amit nem tudtál a mézről

5 dolog, amit nem tudtál a mézről Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit...

bővebben
Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3 db tojásMázKözepes méretű tojás fehérje200 g porcukor1 csipet só2-3 csepp citromlé Elkészítés A lisztet, a...

bővebben