5 dolog, amit nem tudtál a mézről

5 dolog, amit nem tudtál a mézről

Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit nem tudunk a mézről. Ez ugyanis egy nagyon sokoldalú, sokféle hatással bíró anyag, amit már évezredekkel ezelőtt felfedeztünk, és azóta használunk.
http://apissima-meheszet.hu/mezeink/

Több, mint egy kis édesítő

Nagyon sokan a mézben csak a cukor alternatíváját látják, és egyébként valóban kiválóan lehet vele helyettesíteni a cukrot: 10 deka cukrot 8 deka mézzel pótolhatunk a sütemények esetében. Tudjuk, hogy jót tesz, ha fáj a torkunk, vagy ha köhögünk, nátha esetén a mézes tea alap.

Mindemellett számos házi szépségápolási készítmény alapvető eleme, de nagyon sok bolti kemikália összetevőinek sorában is fel van tüntetve. Azon kívül tehát, hogy ízesíti az ételeinket, a méznek nyilvánvalóan egyéb hatásai is vannak. De vajon mik?

Az alábbiakban igyekeztünk a méz olyan tulajdonságait összegyűjteni, amik kevésbé közismertek – hátha épp most adunk egy tippet, mire használhatnád Te magad is!

Ezekre jó még a méz:

  • A méznek komoly hidratáló hatása van. Édes íze van, ragacsos, és mégis, nagyon hatékonyan hidratálja a szervezetet. Napozás után ezért javasolt fogyasztani, sőt, a testünkre is kenhetjük, főleg akkor, ha napégést is sikerült elszenvedni. Hidratáló hatása az oka annak is, hogy szépségápolási termékek is készülhetnek belőle. Találkozhatsz vele arckrémek, testápolók, de még samponok, hajpakolások dobozán is. Regenerálja a bőr felszínén a sejteket, táplálja őket, a hajszálerekben serkenti a vérkeringést, mindennek következményeképpen pedig puhítja a bőrt.
  • Biztosan Te is észrevetted már, hogy a méz különböző árnyalatokban létezhet. Általában véve, minél sötétebb színe van, annál több ásványi anyagot tartalmaz, de persze ez függ a méz fajtájától is. Ugyanakkor a mézben 22 megtalálható abból a 24 anyagból, ami az emberi szervezet számára szükséges – tehát kis túlzással életben maradhatnánk mézen!
  • Virágméz, akácméz, hársméz… nyilván Te is találkoztál már a különböző elnevezésekkel. Tudod, mitől lesz egy méz például akácméz? Attól, hogy minimum 45%-ban az adott növény pollenjeit tartalmazza. Ezt úgy lehet elérni, hogy a méhész egy adott területre viszi a méheket, ahol az a növény van jelen nagy számban. Így jön létre az úgynevezett fajtaméz.
  • A méz az egyetlen anyag, amit rovarok készítenek, mi pedig megesszük. Semmilyen más rovar vagy bogár nem készít emberi fogyasztásra alkalmas, sőt, hasznos anyagot. A méhek pedig egyfajta kifosztásként élik meg, mikor a méhészek összegyűjtik a mézet. Ők – legalábbis a dolgozók – az egész életüket a munkára teszik fel, folyamatosan gyűjtögetnek. Azonban mindössze 30-45 nap az élettartamuk, ellentétben a királynővel, aki 7-8 évig is élhet.
  • Tévhit, hogy ha a méz kikristályosodott, akkor az rossz minőségű, hamisítvány. Az igazi méz is ki tud kristályosodni, ez a jelenség nem függ össze a méz minőségével. Ráadásul ki sem kell dobni a mézet ilyen esetben, némi melegítés hatására ugyanis visszanyeri eredeti állagát. Megfelelően tárolva egyébként a méz akár örökké eláll: még több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak már ehető mézet! Ehhez persze megfelelő tárolás, lezárás szükséges.
  • +1 A mézzel kenegetett sebek háromszor gyorsabban gyógyulnak, valamint a hegek képződése is kevésbé valószínű.

Fogyassz rendszeresen mézet, mert amellett, hogy finom, egészséges is! Élvezd Te is a pozitív hatásait!

Nézz körül mézeink között!

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így...

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra...

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása...

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a...

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen...

Hasonló bejegyzések

Narancsos-mézes csirke

Narancsos-mézes csirke Ez egy nagyon jó nyári recept lehet, főleg ha egy könnyű salátával tálaljuk. A narancs és a méz nagyon jó kombináció, és így a csirkét is különlegessé teszi, illetve ha a salátát is feldobjuk citrusokkal akkor kellemes frissességet nyerhetünk...

read more

Mézeskalács recept

A legjobb mézeskalács az, ami vékony, puha és édes. Ez a mézeskalács recept egy családi kincs, amit ha egyszer kipróbáltok, minden karácsonykor újra elő fogjátok venni. Nagyon gyorsan megsül, nagyon puha az elején, majd egy kicsit bekeményedik, de azért nem fogtörő,...

read more

A természet antibiotikuma

A természet antibiotikuma A mézre bátran tekinthetünk úgy, mint egy rendkívül erős és kíméletes, természetes antibiotikumra. A méz jótékony hatása azonban nem csupán belsőleg történő fogyasztása által tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is. Nem csoda tehát,...

read more

Csípjük a méheket

Csípjük a méheket Sokan nem szeretik őket, tartanak tőlük, allergiások rájuk. Nem tudják, hogy ezek a parányi rovarok mennyire hasznosak a mindennapi életünkben, a mezőgazdaságban és a természetben is. Méhek porozzák be növényeink, gyümölcseink, zöldségeink nagy...

read more

Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor? A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan...

read more

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés

Méhészet: avagy a „mesterséges” méztermelés Nem véletlen az idézőjel a címben: a méhészetekben a mézet ugyanúgy a méhek állítják elő, mint a természetben. Csupán arról van szó, hogy a méhész befolyásolja a körülményeket, amiknek következtében a méheknek könnyebb...

read more

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz?

Botulizmus – tényleg beteggé tehet a méz? Hallottál már a botulizmus nevű betegségről? Aki igen, általában az is csak annyit tud róla, hogy a méz fogyasztásával függ össze. Sajnos emiatt sokan félnek a méztől, pedig nem kellene. Ez a betegség nagyon ritka, emellett...

read more

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan. Mit is csinálnak a méhek? Miből áll egy méh élete? Mennyit kell gyűjtögetniük ahhoz, hogy egy üveg...

read more
Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3 db tojásMázKözepes méretű tojás fehérje200 g porcukor1 csipet só2-3 csepp citromlé Elkészítés A lisztet, a...

read more