5 dolog, amit nem tudtál a mézről
Mézet szinte minden konyhában találhatunk. Sokan szeretik fogyasztani magában, kiválóan lehet vele ízesíteni kávét, teát, valamint számos süteménynek kihagyhatatlan alapanyaga. A széleskörű használat ellenére rengeteg dolog van, amit nem tudunk a mézről. Ez ugyanis egy nagyon sokoldalú, sokféle hatással bíró anyag, amit már évezredekkel ezelőtt felfedeztünk, és azóta használunk.
Több, mint egy kis édesítő
Nagyon sokan a mézben csak a cukor alternatíváját látják, és egyébként valóban kiválóan lehet vele helyettesíteni a cukrot: 10 deka cukrot 8 deka mézzel pótolhatunk a sütemények esetében. Tudjuk, hogy jót tesz, ha fáj a torkunk, vagy ha köhögünk, nátha esetén a mézes tea alap.
Mindemellett számos házi szépségápolási készítmény alapvető eleme, de nagyon sok bolti kemikália összetevőinek sorában is fel van tüntetve. Azon kívül tehát, hogy ízesíti az ételeinket, a méznek nyilvánvalóan egyéb hatásai is vannak. De vajon mik?
Az alábbiakban igyekeztünk a méz olyan tulajdonságait összegyűjteni, amik kevésbé közismertek – hátha épp most adunk egy tippet, mire használhatnád Te magad is!
Ezekre jó még a méz:
- A méznek komoly hidratáló hatása van. Édes íze van, ragacsos, és mégis, nagyon hatékonyan hidratálja a szervezetet. Napozás után ezért javasolt fogyasztani, sőt, a testünkre is kenhetjük, főleg akkor, ha napégést is sikerült elszenvedni. Hidratáló hatása az oka annak is, hogy szépségápolási termékek is készülhetnek belőle. Találkozhatsz vele arckrémek, testápolók, de még samponok, hajpakolások dobozán is. Regenerálja a bőr felszínén a sejteket, táplálja őket, a hajszálerekben serkenti a vérkeringést, mindennek következményeképpen pedig puhítja a bőrt.
- Biztosan Te is észrevetted már, hogy a méz különböző árnyalatokban létezhet. Általában véve, minél sötétebb színe van, annál több ásványi anyagot tartalmaz, de persze ez függ a méz fajtájától is. Ugyanakkor a mézben 22 megtalálható abból a 24 anyagból, ami az emberi szervezet számára szükséges – tehát kis túlzással életben maradhatnánk mézen!
- Virágméz, akácméz, hársméz… nyilván Te is találkoztál már a különböző elnevezésekkel. Tudod, mitől lesz egy méz például akácméz? Attól, hogy minimum 45%-ban az adott növény pollenjeit tartalmazza. Ezt úgy lehet elérni, hogy a méhész egy adott területre viszi a méheket, ahol az a növény van jelen nagy számban. Így jön létre az úgynevezett fajtaméz.
- A méz az egyetlen anyag, amit rovarok készítenek, mi pedig megesszük. Semmilyen más rovar vagy bogár nem készít emberi fogyasztásra alkalmas, sőt, hasznos anyagot. A méhek pedig egyfajta kifosztásként élik meg, mikor a méhészek összegyűjtik a mézet. Ők – legalábbis a dolgozók – az egész életüket a munkára teszik fel, folyamatosan gyűjtögetnek. Azonban mindössze 30-45 nap az élettartamuk, ellentétben a királynővel, aki 7-8 évig is élhet.
- Tévhit, hogy ha a méz kikristályosodott, akkor az rossz minőségű, hamisítvány. Az igazi méz is ki tud kristályosodni, ez a jelenség nem függ össze a méz minőségével. Ráadásul ki sem kell dobni a mézet ilyen esetben, némi melegítés hatására ugyanis visszanyeri eredeti állagát. Megfelelően tárolva egyébként a méz akár örökké eláll: még több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak már ehető mézet! Ehhez persze megfelelő tárolás, lezárás szükséges.
- +1 A mézzel kenegetett sebek háromszor gyorsabban gyógyulnak, valamint a hegek képződése is kevésbé valószínű.
Fogyassz rendszeresen mézet, mert amellett, hogy finom, egészséges is! Élvezd Te is a pozitív hatásait!