Méz vagy cukor?

Méz vagy cukor?

A méz sokáig az elsőszámú – sőt, egyetlen – édesítő volt, amit az emberek használtak. Mára a cukor, illetve a mesterségesen előállított édesítőszerek elkezdték kiszorítani, pedig számos jótékony hatása miatt érdemes lenne kitartani mellette. Sokan bizonytalanok ebben a kérdésben: vajon melyik jobb választás, a méz vagy a cukor?

A kérdés megválaszolásához több szempontot is figyelembe kell vennünk, ugyanis a dolog nem fekete vagy fehér. A méznek és a cukornak is megvannak az előnyei és a hátrányai, ráadásul mindenkinek mások a prioritásai. Érdemes azért összehasonlítani a két édes anyag tulajdonságait, hogy tudatos döntést tudjunk hozni a fogyasztásukat illetően.

A cukor maga az ördög?

Nem árt leszögezni: a méz is tartalmaz cukrot, és igen, mindkettő hizlal. Az nyilvánvaló, hogy nem célszerű nagykanállal enni egyiket sem, kell valamiféle mértéket tartani, hiszen elhízás lehet a vége. Édesíteni azonban sok mindent szoktunk, számos ételt, italt úgy szeretünk, és ha nem vagyunk éppenséggel az édesítő tabletták, egyéb alternatív megoldások hívei, akkor a méz és a cukor marad a legjobb opció.

Bár a méz tűnik hizlalóbbnak, nincs így: sűrűbb, mint a cukor, ezért kevesebb is elég belőle, így összességében kevesebb vagy ugyanannyi kalóriát vihetünk vele a szervezetünkbe, hiába magas a kalóriatartalma. A méz emellett ad még egy kis pluszt is az ételekhez, italokhoz: a tea is sokkal finomabb mézzel, mint cukorral! Amellett tehát, hogy mindkettő hizlal, mértékkel nyugodtan lehet őket alkalmazni.

Milyen hatással vannak a vércukorszintre?

Mindkettő egyértelműen megemeli, de nem mindegy, hogy milyen gyorsan és mennyivel. Ezt az úgynevezett glikémiás index mutatja meg, amiben a méznek áll a zászló, és ez billentheti a méz felé a mérleget. Ugyanis a legtöbb mézfajtának 50-55 körüli a glikémiás indexe, de előfordulhat 40 alatti érték is. Eközben a kristálycukornál ez a szám 68. Ez azt jelenti, hogy a méz esetében lassabban alakul át a szénhidrát glükózzá, így az kevésbé fogja megdobni a vércukorszintet.

Figyelem! Ez nem jelenti azt, hogy cukorbetegeknek is biztonságos a méz fogyasztása! Számukra még így is túl magasra emeli a vércukorszintet. Egészséges szervezetben ugyanakkor a méz egyenletesebb vércukorszintet biztosít, mint a sima kristálycukor.

Gyakori probléma, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek hirtelen megdobják a vércukorszintet, amivel felpörgetnek, ez azonban ugyanilyen gyorsan le is esik, ami miatt hirtelen fáradtságot, valamint farkaséhséget tapasztalhatunk. Ha egyenletes a vércukorszint, akkor ezt nem fogjuk tapasztalni.

Vitaminok és ásványi anyagok: a méz bővelkedik bennük!

Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében a cukor meglehetősen leszerepel, azonban a méz számos értékes anyaggal büszkélkedhet: természetes antioxidánsokat, számos vitamint (pl.  B- és C-vitaminok), valamint ásványi anyagot tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, vas, cink stb.

A mézben 22 megtalálható abból a 24 tápanyagból, amire az emberi szervezetnek szüksége van az életben maradáshoz! Ez egyértelművé teszi, hogy jobb választás, mint a cukor, még akkor is, ha drágább, és magasabb a kalóriatartalma – mértékkel fogyasztva csak jót tehetünk magunknak, ha rendszeresen viszünk be mézet a szervezetünkbe.

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a...

Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3...

Hasonló bejegyzések

Házi méhek

Házi méhek

A háziméh vagy nyugati mézelő méh (Apis mellifera), a köznyelvben gyakran egyszerűen csak méh, méhésznyelven bogár is, a mézet termelő méhfajok egyike. Háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt...

bővebben
Akácméz: mire jó?

Akácméz: mire jó?

Méheink második nagy tömegű hordása a repce után kezdődik meg. Ekkor szinte harapni lehet a lefele csüngő akácvirágok illatát. A fehér virág pedig Magyarország büszkeségét, a Hungaricumnak számító akácmézet Az akácméz színe kristálytiszta, a csaknem színtelentől...

bővebben