A méz egészségügyi hatásai – többet tud a nátha enyhítésénél!

A méz egészségügyi hatásai – többet tud a nátha enyhítésénél!

Ha valaki náthával küzd, szinte az első tanács, amit hall, hogy igyon mézes teát. Sőt, egyen magában mézet, mert jót tesz a torkának, csillapítja az esetleges köhögést. Ennek okán a mézet úgy ismerjük legtöbben, mint a nátha ellenszerét, pedig ennél sokkal szélesebb körű egészségügyi hatásai vannak.

http://apissima-meheszet.hu/mezeink/akacmez/

Már évszázadokkal ezelőtt is felismerték ezt, ezért a méz sokáig gyógyszernek számított. Ami a felbukkanását illeti, az ősemberek is ismerték a mézet, 15 ezer éves barlangrajzokon is szerepel. Fontos szerepet játszott nemcsak ételként, gyógyító szerként, hanem szertartások eszközeként is. A római katonák például a csaták előtt fogyasztották, hogy erősebbek legyenek, a vikingek pedig hajóútjaikra vitték magukkal rendszeresen.

Évszázadokon, sőt, évezredeken át folyamatosan jelen volt az emberek életében, szinte minden kultúrában: egyiptomban, a görögöknél, a germánoknál, és a középkorban is fontos kereskedelmi cikk volt.

A méz fogyasztása tehát közel sem a modern ember sajátja, nagyon régóta tudja az emberiség, hogy folyékony kincsre bukkant.

De nézzük csak, miért is volt olyan népszerű a méz, milyen tulajdonságainak köszönheti, hogy mindig is ekkora becsben tartották az emberek!

  • Gyorsítja a sebek gyógyulását. A mézzel bekent sebek akár 3x is gyorsabban gyógyulhatnak. Ezt már i.e. 2500 évvel is tudták az emberek, ezért akkoriban a méz volt a sebgyógyítás legfőbb eszköze. EZ pedig nem csak egy tévhit volt, ugyanis antiszeptikus, baktériumölő hatása van az aranysárga, ragacsos folyadéknak, így meg lehetett előzni vele a különféle szövődmények, fertőzések kialakulását a sebek körül.
  • Tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést, valamint hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez is. Tekintve, hogy jelenleg Magyarországon a szív-és érrendszeri megbetegedések állnak a krónikus betegségek listájának első helyén, ez egyáltalán nem elhanyagolható hatás. Fogyasszunk több mézet, előzzük meg a kardiovaszkuláris problémák kialakulását!
  • Kisimítja az idegeket. Sok a stressz mostanában? Akkor érdemes lehet elszopogatni egy kanál mézet, ugyanis nyugtató hatással van az idegekre. Ez annak köszönhető, hogy serkenti a szerotonin nevű hormon termelését, ami nyugtató hatású. A stressz köztudottan rengeteg betegség melegágya lehet, ezért érdemes mindent megtenni a csökkentése érdekében.
  • Erősíti az immunrendszert. Az őszi/téli időszakban a vírusok és baktériumok miatt nagyon sokan igyekeznek feltölteni a szervezetük vitaminraktárait különböző készítmények segítségével. Nos, nem kell egy vagyont hagyni a patikában emiatt, elég csak fokozott mennyiségben fogyasztani a mézet, ugyanis van egy általános immunerősítő hatása, valamint hatékonyan pusztítja a baktériumokat, ezzel kivédve több betegséget is.
  • Legyőzi a fáradtságot. Ha fáradtak vagyunk, sokan automatikusan a kávéfőző felé vesszük az irányt, pedig a méz is nagyon hatékony a kimerültség ellen. Eredményesen veszi fel a harcot a fáradtság tüneteivel, élénkít, így a koncentrációt is javíthatja.

Nem mindegy, miből készült a méz

Érdekesség, hogy a különböző fajtamézek hatásai is némileg eltérhetnek. A gyógynövényekből készült mézek esetében ugyanis az adott gyógynövény pozitív hatásait is élvezhetjük a mézen keresztül. Érdemes lehet tehát a növények hatásait is megnézni, amikor eldöntjük, milyen mézet fogyasszunk!

A mézet előszeretettel fogyasztjuk forró itallal, például teával, de nem javasolt együtt főzni vele, így ugyanis elillanhatnak belőle a hatóanyagok. A fogyasztásának nem nagyon van felső korlátja, de a szakemberek szerint nem érdemes túlzásba vinni: különösen a gyógynövényes mézekből célszerű naponta 2 evőkanálnál megállni.

Hogyan készül a méz?

Hogyan készül a méz? Azt mindannyian tudjuk, hogy a mézet a méhek készítik. Jóval kevesebben vannak azonban tisztában azzal, hogyan is zajlik ez a...

Pihe puha mézeskalács

Pihe puha mézeskalács

Hozzávalók 1 kg liszt1 csomag mézeskalàcsfűszer300 g porcukor300 g margarin3 kiskanàl szódabikarbóna250 g méz3...

Hasonló bejegyzések

Házi méhek

Házi méhek

A háziméh vagy nyugati mézelő méh (Apis mellifera), a köznyelvben gyakran egyszerűen csak méh, méhésznyelven bogár is, a mézet termelő méhfajok egyike. Háziasítása mintegy 6000 évvel ezelőtt...

bővebben
Akácméz: mire jó?

Akácméz: mire jó?

Méheink második nagy tömegű hordása a repce után kezdődik meg. Ekkor szinte harapni lehet a lefele csüngő akácvirágok illatát. A fehér virág pedig Magyarország büszkeségét, a Hungaricumnak számító akácmézet Az akácméz színe kristálytiszta, a csaknem színtelentől...

bővebben